Doç. Dr. Barış TORAMAN

Doç. Dr. Barış TORAMAN

Uzman Arabulucu - Öğretim Üyesi - Tahkim Hakemi

Konuştuğu Diller

Fransızca: Okuma, Yazma, Konuşma

İngilizce: Okuma, Yazma, Konuşma

Özgeçmiş

2002 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 2003 yılında Ankara Barosunda avukatlık stajını tamamlamış ve 2004 yılında ruhsatnamesini almıştır. Aynı yıl Anadolu Ü. Hukuk Fakültesinde Medenî Usul ve İcra – İflâs Hukuku Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde 2003 yılında başladığı yüksek lisansını Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde 2006 yılında tamamlamıştır. Takiben Anadolu Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora eğitimine başlamış, TÜBİTAK doktora öğrencileri için yurt dışı araştırma bursu kapsamında doktora çalışmalarının bir bölümünü Paris Nanterre Üniversitesinde yürütmüştür. 2013 yılında hukuk doktoru, 2014 yılında yardımcı doçent olmuştur. 2020 yılında Anadolu Üniversitesinden ayrılmış; Eskişehir Osmangazi Ü. Hukuk Fakültesinde çalışmaya başlamıştır. 2023 yılında Medenî Usul ve İcra – İflâs Hukuku Anabilim Dalında doçent unvanını almıştır. 

2016 yılında arabulucu olmuştur. Ağırlıklı olarak yargılama, ispat, iflâs ve sağlık hukuku alanlarında çalışmaktadır. Arabuluculuk yoluna dair makaleleri ve Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan Sigorta Hukukunda Uzman Arabuluculuk (Ed. Kemal Şenocak) (Ankara, 2021) kitabında bölüm yazarlığı bulunmaktadır. Sağlık ve sigorta hukuku başta olmak üzere farklı uzmanlık dallarında arabuluculuk ile ilgili eğitmenlik yapmaktadır. 

Başkent Arabuluculuk Merkezinin çözüm ortağıdır.  

Arabuluculuğun yanı sıra medenî usul ve icra – iflâs hukuku ile sağlık hukuku alanlarında tek başına veya başka yazarlar ile müştereken kaleme aldığı kitapları, kitap bölümleri, makaleleri, çevirileri ve sair akademik çalışmaları bulunmaktadır. Son olarak yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler vermiş ve vermeye devam etmektedir. 

Türkçe, iyi derecede Fransızca ve İngilizce, başlangıç düzeyinde İspanyolca ve Almanca bilmektedir.  

Detaylı Özgeçmiş...

Eskişehir OGÜ Hukuk Fakültesi

Medenî Usul ve İcra – İflâs Hukuku ABD Öğretim Üyesi

[email protected] / [email protected]

 

ÖZGEÇMİŞ

§1.- GENEL OLARAK

19 Nisan 1977 İstanbul doğumlu Barış Toraman, lisans öğrenimini Ankara Ü. Hukuk Fakültesinde 2002 yılında tamamlamıştır. Barış Toraman, 2003 yılında Ankara Üniversitesi SBE Özel Hukuk Medeni Usul ve İcra – İflâs Hukuku ABD’nda yüksek lisans öğrenimine ve aynı yılın sonunda Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Toraman ayrıca 2002 – 2003 yıllarında Ankara Barosu nezdinde Avukatlık stajını tamamlamış ve 2004 Ocak’ta Ruhsatını almıştır. B. Toraman, araştırma görevlisi olduktan sonra yüksek lisansını Anadolu Ü. SBE Özel Hukuk ABD’nda Doç. Dr. Halûk Konuralp’in danışmanlığında sürdürmüş ve 2006 yılında tamamlamıştır (Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerde İflâsın Ertelenmesi Talebi, Ankara, Yetkin Y., 2007).

Barış Toraman, 2006 yılında Anadolu Üniversitesi SBE Özel Hukuk Doktora programına başlamıştır; Doktora eğitimi sırasında ilk olarak 2008 yılında Grenoble - Pierre Mendes France Üniversitesinde (Fransa), daha sonra TÜBİTAK tarafından doktora öğrencileri için verilen yurtdışı bursu ile 2010 yılında Paris, Paris X – Nanterre Üniversitesinde, Doç. Dr. Olivier Leclerc’in danışmanlığında araştırmalarda bulunmuştur. Barış Toraman, 2013 yılında Doç. Dr. Muhammet Özekes’in danışmanlığında tamamladığı doktora tezini savunarak doktor unvanını kazanmıştır (Medeni Usul Hukukunda Bilirkişi İncelemesi, Ankara, Yetkin Y., 2017).

Toraman, 2014 Haziran itibariyle Anadolu Ü. Hukuk F.’de yardımcı doçent doktor olarak atanmıştır; 2020 yılında kendi isteğiyle Anadolu Ü.’den ayrılan Barış Toraman, Eskişehir OGÜ Hukuk Fakültesi, Medenî Usul ve İcra – İflâs Hukuku ABD’da öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Aday ayrıca, 2015 – 2016 eğitim yılında Hacettepe Ü. Hukuk F.’de, 2016 yılında Saint-Etienne, Jean Monnet Üniversitesinde, 2018 yılından beri Gazi Ü. Bilişim Enstitüsünde, 2021 yılından beri Eskişehir OGÜ Tıp Fakültesinde misafir öğretim üyesi sıfatıyla çeşitli lisans/ lisansüstü dersleri yürütmüş ve yürütmeye devam etmektedir. Barış Toraman 2016 yılından beri T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, Bilirkişilik Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan çeşitli komisyonlarda bilirkişilik ve konkordato komiserliği ile ilgili konularda görev almaktadır. Toraman, 2015 yılında temel arabuluculuk eğitimi almış, 2016 yılındaki Arabuluculuk yazılı ve sözlü sınavlarında başarılı olmuş; 2021 yılı Ocak ayında ise, Sağlık Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimini almıştır. Son olarak Barış Toraman 2017 yılından beri, Türk Tabipleri Birliği bünyesinde, hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik olarak yürütülen bilirkişilik temel eğitim faaliyetlerinde eğitmen olarak yer almaktadır.    

§2.- BİLİMSEL YAYINLAR

A.- Kitaplar (Tek Yazar, Ortak Yazar, Bölüm Yazarı, Editörlük)

Barış Toraman, Medenî Usul Hukukunda Bilirkişi İncelemesi”, Ankara, Yetkin Yayınevi, 2017.

Barış Toraman, İcra ve İflâs Kanununa Göre Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerde İflâsın Ertelenmesi Talebi, Ankara, Yetkin Yayınevi, 2007.

Barış Toraman (Covid-19 Pandemisinin Etkisi Altında Elektronik Duruşma), Covid-19 Küresel Salgınının Hukuktaki Yansımaları, Editör: Kemal Şenocak, Ankara, Yetkin Yayınevi, 2021.

Çetin Arslan; Barış Toraman, Bilirkişilik Mevzuatı, Ankara, Yetkin Yayınevi, 2018.

Ş. Görgün; L. Börü; Barış Toraman; M. Kodakoğlu, Medenî Usul Hukuku, 9. Bası, Ankara, Yetkin Yayınevi, 2020.

A. C. Budak; Barış Toraman; M. Kodakoğlu, Medenî Usul Hukuku Pratik Çalışmalar, 4. Bası, Ankara, Legem Yayınevi, 2019

Ş. Görgün; Barış Toraman; M. Kodakoğlu, İcra ve İflâs Hukuku Ders Notları, 3. Bası, Ankara, Legem Yayınevi, 2018.

E. Bayazıtlı; A. Altay; Barış Toraman; A. Bulur; Ü. E. Durna; Z. Ülger; Konkordato Komiserliği Temel Eğitim Kitabı, Ankara, T.C. Adalet Bakanlığı Yayınları, 2019.

Barış Toraman (3 ve 4. Bölümler); İ. Başara; E. Erdoğan, Bilirkişilik Temel Eğitimi Kaynak Kitabı, Ankara, T.C. Adalet Bakanlığı Yayınları, 2017.

Barış Toraman (6 ve 7. Bölümler); S. Gürler; A. H. Atalay; İ. Atamulu, Adalet Meslek Etiği, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2018.

Barış Toraman; M. B. Aydın (Editörler); Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 20. Yıl Konferansları, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2013.

Barış Toraman (N. Okan; T. Akkaya; N. Boran; Ö. Yazar ile birlikte) (Editörler); İcra İflâs Hukuku, Eskişehir, Anadolu Ü. Yayınları, 2013

B.- Makaleler, Çeviriler

Barış Toraman, “İflâs Davasının Dava Şartı Arabuluculuğa Elverişli ve Dava Şartı Arabuluculuk Kapsamında Olup Olmadığı Üzerine”, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2020, C. 30.

Barış Toraman, “Takip Hukukuna Özgü Bazı Davaların Dava Şartı Arabuluculuğa Tabi Olup Olmadığı Sorunu”, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Arş. Gör. Ceren Damar Şenel Armağanı, 2020 Nisan, C. 5, S. 1, C. III.

Barış Toraman, “Yeni Bilirkişilik Kanunu”, Legal Medeni Usul ve İcra – İflâs Hukuku Dergisi, 2017, S. 36.

Barış Toraman, “Medeni Usul Hukukunda İspat Hakkı Üzerine Bazı Tespit ve Değerlendirmeler”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez’e Armağan, 2015, C. 16.

Bâki Kuru; Barış Toraman, “Hukuk Yargısında ve İdari Yargıda Bilirkişi Listeleri”, İdare Hukuku İlimleri Dergisi, 2014, C. 17, S. 1-2, s. 9 – 16.

Barış Toraman, “Anglo-Amerikan Hukukunda Mahkeme Tarafından Tayin Edilen Bilirkişiler”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2013, C. 13, Özel Sayı.

Barış Toraman, “İtibar Bilirkişiliği ve Yargısal Lobicilik Arasında Bir Müessese Olarak Amicus Curiae”, Legal Medeni Usul ve İcra – İflâs Hukuku Dergisi, 2012, S. 22, s. 161 – 197.

Barış Toraman, “Expertise judiciaire civile en Turquie”, Revue experts, 2011, no.94.

Barış Toraman (Çeviren), Olivier Leclerc, “Bilirkişiliğe İlişkin Reformlar, Sınırlı Gelişmeler ve Kaçırılan Fırsatlar”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Prof. Dr. Bilge Umar’a Armağan Cilt I, 2010, C. 11, Özel Sayı.

Barış Toraman, “Fransız Medeni Usul Hukukunda Belgelerin Taraflar Arasında İletilmesi ve Zorunlu İbrazı”, Halûk Konuralp Anısına Armağan, Ankara, Yetkin Yayınevi, 2009.

Barış Toraman, “Fransız Temyiz Mahkemesi Kararı “Bilirkişinin Görevi ve Sınırları”, Prof. Dr. Saim Üstündağ’a Armağan, Ankara, Adalet Yayınevi, 2009.

C.- Ulusal ve Uluslararası Toplantılarda Sunulan ve Tam Metin veya Özet Olarak Basılan Bildiriler

Barış Toraman, “Konkordatoda Kanun Yolları”, MİHBİR, 16. Antalya Toplantısı, 7101 Sayılı Kanun Çerçevesinde Konkordato ve Elektronik Tebligat, 6 – 7 Ekim 2018, Ankara, Adalet Bakanlığı, 2019 (Tam metin).

Barış Toraman, “Karşılaştırmalı Hukuktaki Örnekler Çerçevesinde Bedensel Zararın Değerlendirilmesi”, Adlî Tıp Uzmanları Derneği, 16. Adlî Bilimler Kongresi, 4 – 7 Nisan 2019 İzmir, Bildiri Kitabı (Bildiri özeti).

Barış Toraman, “Fransız Hukukunda İstinaf Modeli”, MİHBİR, 15. Toplantı, 6 – 7 Ekim 2017 Antalya, Ankara, Adalet Bakanlığı, 2018 (Tam metin).

Barış Toraman, “Bilirkişiliğe İlişkin Düzenlemeler Uygulamada Yaşanan Sorunlara Ne Kadar Çözüm Olabilir?”, Adlî Tıp Uzmanları Derneği, 15. Adlî Bilimler Kongresi, 12 – 15 Nisan 2018 Antalya, Bildiri Kitabı (Bildiri özeti).

Barış Toraman, “HMK’da Bilirkişilik Kurumu ve Özellikleri”, Yeni Gelişmeler Işığında Bedensel Zararların Tazmini, Uluslararası Kongre, C. II, Ankara, TBB Yayınları, 2016.

 

§3.- EĞİTİM – ÖĞRETİM DENEYİMİ

Eskişehir Osmangazi Üni. Tıp Fakültesi (2021 – Devam ediyor)

Sağlıkta Hukuk

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi (2004 – 2020)

Medenî Usul Hukuku

İcra ve İflâs Hukuku

Yargı Örgütü

Arabuluculuk Temel Eğitimi (Teorik Kısım)

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi (2015 – 2016)

İcra ve İflâs Hukuku

Jean Monnet Üniversitesi (Saint-Etienne, Fransa) (2016) (Seminer)

Développements récents en médiation ; la perspective de droit turc (Arabuluculukta güncel gelişmeler, Türk hukukunun yaklaşımı – Yüksek Lisans 1 (M 1))

Droit de la preuve, Droit turc et droit comparé (İspat hukuku, Türk hukuku ve karşılaştırmalı hukuk – Yüksek Lisans 2 (M 2))

L’organisation judiciaire civile turque (Türk yargı örgütü – Yüksek Lisans 1 (M 1))

L’expertise judiciaire civile en droit comparé (Karşılaştırmalı hukukta bilirkişilik – Yüksek Lisans 2 (M 2))

Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü (2018 – Devam ediyor)

Adli Bilişimde Bilirkişilik (Yüksek Lisans, Doktora; Örgün ve uzaktan eğitim)

Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (2014 – 2021)

Medeni Usul Hukukunda Bilirkişi İncelemesi (Yüksek lisans)

T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü (2019)

Bilirkişinin Görevlendirilmesi (Hukuk Mahkemesi Hâkimlerine yönelik seminer çalışması)

Türk Tabipleri Birliği (2017 – Devam ediyor)

Bilirkişilik Temel Eğitimi (Tabip odaları bünyesinde sağlık çalışanlarına yönelik bilirkişilik temel eğitimleri teorik bölümler)

Türkiye Barolar Birliği (2019)

Konkordato Komiserliği Temel Eğitimi

Ufuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (2020)

Konkordato Komiserliği Temel Eğitimi

§4.- GÖREVLER

T. C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı

Bilirkişilik Temel Eğitimi Hazırlık Çalışma Grubu (2016 – Devam ediyor)

Bilirkişilik Yönetmeliği Çalışma Grubu (2017)

Konkordato Komiserliği Temel Eğitimi Hazırlık Çalışma Grubu (2019)

Bilirkişilik Çalışma Grubu (2019)

§5.- EĞİTİM VE SERTİFİKALAR

Arabuluculuk Temel Eğitimi: Hacettepe Üniversitesi (2015 Aralık)

Sağlık Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimi: Uludağ Üniversitesi (2021 Ocak – Şubat)

Tahkimde Hakemlik Eğitimi: İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) (2020 Aralık)

Avukatlık Stajı: Ankara Barosu (2002 – 2003)

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyimini geliştirebilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Çerez kullanımını kabul edebilir, ayarlarınızdan çerezleri silebilir veya engelleyebilirsiniz. Çerezler hakkında detaylı bilgi almak için Çerez ve Cookie Aydınlatma Metni'ni incelemenizi rica ederiz.