TİCARİ HAYAT GAZETESİ
"ARABULUCULUK DOSTANE BİR ÇÖZÜM YOLU"

Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Müdürü ve Avukat- Arabulucu Yusuf Gözel, “Taraflara konforlu bir ortamda kendilerini yeterince ifade edebilmelerine imkan vererek, yaşadıkları hukuki uyuşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz” dedi.

 

ESRA SARI 
Arabuluculuk Avrupa’da ve Amerika’da 40 yıla yakın bir süredir uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk kişilerin sorunlarını arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturdukları bir süreçtir. Türkiye’de yargıdaki iş yükünü hafifletmek ve uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak için başlatılan ‘arabuluculuk’ sistemi 2013 yılında yürürlüğe girdi.

Son yıllarda sıkça sorulan, en çok merak edilen konulardan bir tanesi olan ‘Arabuluculuk’, giderek ülkemizde yaygınlaşıyor.  Biz de bu sebeple Ticari Hayat Gazetesi olarak Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Müdürü ve Avukat- Arabulucu Yusuf Gözel ve Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Ortağı Avukat-  Arabulucu Eda Günday ile bir araya geldik.

Türk hukuk sistemine  ‘arabuluculuk’ ne zaman girdi, arabulucu kime denir, arabuluculuk nedir, arabuluculuğun faydaları nelerdir? gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını aradık. Gözel ve Günday ile keyifli ve bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdik.  Av. Arb. Gözel, “Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi, Ankara’da bu alanda faaliyet gösteren ilk merkez.  Bu yüzden farklı bir konumda” dedi.
Öncelikle bize kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?
Av.- Arb. Yusuf Gözel: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Yaklaşık 16 yıldır avukatlık yapıyorum.  Son 6 yıldır da arabuluculuk yapıyorum.
Av. –  Arb.  Eda Günday: Ben de aynı şekilde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Uzun yıllar avukatlık yaptım. Bir dönem özel hayatımdaki gelişmeler sebebiyle mesleğe ara vermiştim. Şimdi ise sadece arabuluculuk yapıyorum.

Gözel; ‘Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi, Ankara’da bu alanda faaliyet gösteren ilk merkez’
Peki, Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ne zaman hayata geçti, bize biraz bahsedebilir misiniz? 

Av.- Arb. Yusuf Gözel: Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi 2016 yılı Şubat ayında kurulmuştur. Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi, Ankara’nın ilk, Türkiye’nin 2. arabuluculuk merkezidir. Başkent Arabuluculuk Merkezinde, 9 arabulucu görev yapmaktadır. Bunların isimleri ise şöyle; Av. Arb. Yusuf Gözel, Av. Arb. Ayşe Eda Günday, Av. Arb. Mehmet Ali Baranlı, Av. Arb. Onur Tektaş, Av. Arb. Özlem Arslan, Av. Arb. Pervin Yıldız, Av. Arb. Selda Kutlay, Av. Arb. Nazlı Özlem Atmaca ve Av. Arb. Neriman Karataş.

Gözel; ‘Arabuluculuk sisteminin tanınması ve farkındalığının artırılması için uğraşıyoruz’
Peki, Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin amaçları nelerdir?

Av- Arb. Yusuf Gözel: Arabuluculuk sisteminin tanınması ve farkındalığının artırılması için kurduğumuz  ‘Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’ arabuluculuğun gelişimi ve uygulamanın yaygınlaşması için yoğun çaba sarf etmektedir. Taraflara konforlu bir ortamda kendilerini yeterince ifade edebilmelerine imkan vererek, yaşadıkları hukuki uyuşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz” dedi.
Toplumsal barışa katkı sağlamak istiyoruz 
Arabuluculuk, mahkeme dışı dostane bir çözüm yolu. Uyuşmazlıkların mahkemede çözülmesi klasik bir yoldur.  Arabuluculuk ise pozitif, müzakereye dayanan bir uyuşmazlık çözüm yolu. Kesinlikle arabuluculuğa ihtiyaç var. Çünkü insanlar konuşarak problemlerini çözüme kavuşturuyorlar. Mahkemede olduğu gibi kararı hakim vermiyor. Tarafların kendisi veriyor. Arabulucu sadece bu müzakereyi yürütüyor.  Sağlıklı bir iletişimle konunun müzakere edilmesini sağlıyor.

Amaçlarımızdan şöyle kısaca bahsetmek gerekiyorsa, şu şekilde sıralayabiliriz; arabuluculuğun en büyük amacı toplumsal barışa katkı sağlamaktır. Toplumsal barışa katkı sağlamak istiyoruz: Arabuluculuk, mahkeme dışı dostane bir çözüm yoludur. Uyuşmazlıkların klasik çözüm şekli, dava yoluna gitmektir. Dava süreci taraflar açısından yıpratıcı bir süreç. Arabuluculuk ise pozitif müzakereye dayanan bir uyuşmazlık çözüm yoludur. Kesinlikle arabuluculuğa ihtiyaç var. Çünkü insanlar konuşarak problemlerini kendileri çözüme kavuşturuyorlar. 3. Bir kişi karar vermiyor. Tarafların kendisi veriyor. Arabulucu sadece bu müzakereyi yürütüyor. Sağlıklı bir iletişimle konunun müzakere edilmesini sağlıyor.
Merkezimizin arabulucuları, Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, TOBB Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nde; arabuluculuk eğitimi ve ceza hukukunda uzlaştırıcı eğitimi vermiştir. Merkeziminiz arabulucuları halen Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Barolar Birliği ve Kıbrıs Ticaret Üniversitesi bünyesinde uygulamacı arabulucu ve uygulayıcı uzlaştırmacı olarak dersler vermektedir.

Arabuluculuk; Tarafsız- bağımsız arabulucunun katılımıyla ihtiyari yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi
Peki, arabulucu kime denir ve arabuluculuktan bize biraz bahsedebilir misiniz?    

Ayşe Eda Günday; Arabuluculuk; çatışmanın taraflarının, kendi özgür iradeleriyle, çözüm odaklı, tamamen gizli olan süreç sonucunda bakanlıktan uzmanlık eğitimi olan yetkin arabulucu gözetiminde, çatışmanın sonlandırılmasıdır.
Görüşmek, müzakerelerde bulunmak ve aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için tarafları bir araya getiren, uzmanlık eğitimi almış, tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla yürütülen çözüm yöntemine  ‘arabuluculuk’ denir. Tarafsız- bağımsız arabulucunun katılımıyla ihtiyari yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
Mahkeme dışı uyuşmazlık çözüm yolu
Diğer bir açıklamayla arabuluculuk;  tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde kullanılan, mahkeme dışı uyuşmazlık çözüm yoludur. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri bütün özel hukuk uyuşmazlıkları ihtiyarı arabuluculuk kapsamındadır.